creatief proces

Piep mee over onze schouder

Hé hallo daar!

Onze keukentafel vormt het hart van Studio Bertha. Al onze tekeningen worden er uitgedacht en getekend. Aquarelverf is één van de belangrijkste onderdelen van onze typische Studio Bertha stijl. Misschien vind je het wel leuk om eens mee te piepen over onze schouder tijdens het creatief proces. Het meepiepen, is iets dat al langere tijd in mijn hoofd hangt. Er valt nog zoveel te leren over waterverf waardoor ik het steeds voor me uitschoof. Ik heb nooit lessen gevolgd om te ‘leren’ tekenen, de schilderkneepjes van aquarel werden me niet getoond of de uitleg over een mooi kleurenpalet haalde ik van Youtube en Skillshare. Gewoon door maar wat te doen, heb ik mezelf alles aangeleerd. Als ik mijn perfectionisme en besluiteloosheid de vrij loop laat, dan gebeurt er niets. Daarmee schieten we niets op, laat ons dus samen de imperfecte route kiezen. Ik verzamel hier even al mijn moed en neem je mee op mijn kleurrijke watercolour journey.

Als klein meisje was kleuren en schilderen mijn favoriete tijdverdrijf. Uren kon ik me in stilte bezighouden. Maar sinds mijn kindertijd bleef het tekenblad leeg en bleven de dagdromen in mijn hoofd hangen.

Zo’n twintig jaar later stapten we in het huwelijksbootje. Een traditionele trouw is niet aan ons besteed, dus we deden alles zelf. Van zelfgemaakte vogelnestjes (dank u papa 😉 ) graveren voor de gasten tot -jawel- onze trouwuitnodiging tekenen. Het startschot voor de herontdekking van de wondere wereld van tekenen.

Een half jaar later mocht ik de aquarelverf van mijn schoonmoetje gebruiken. Ik was op zoek naar iets om minder in mijn hoofd te vertoeven en schilderen bleek het ideale medium hiervoor. Misschien herken je deze walvis wel van op een kaartje. Deze walvis vriend was één van de eerste die ik schilderde. De eerste hint van de typische Studio Bertha tekeningen zit erin vervat. Ik hou van de transparantie van waterverf. Door meer of minder water te mengen kun je de intensiteit van je kleur zelf bepalen. Het is ook een beetje loslaten. Het komt er niet altijd uit zoals je eerst had gedacht en dat is ook oké.

Aquarel – Leven in kleur

Mijn eerste waterverf set is er eentje van Winsor & Newton met 24 kleuren. Deze set is speciaal voor me. Hij zorgde voor rust, de start van mijn aquarel avonturen en nadien van Studio Bertha. In het begin is het leuk om veel kleuropties te hebben waarmee je kan experimenteren. Nu zijn er veel kleuren die nog zelden gebruikt worden.

De eerste losse kleuren kreeg ik voor mijn verjaardag. Totaal onverwacht had Klaus mijn favoriete kleuren besteld bij Wallace Seymour. Mijn oog was al lang gevallen op dit Brits merk. Maar je kon ze niet verkrijgen in ons Belgenlandje. Door de Brexit zijn ze nu nog moeilijker te verkrijgen maar ik blijf toch nog even dromen over nieuwe kleuren :).

Pas sinds vorig jaar durfde ik waterverf in tubes aan te kopen. Eigenlijk is er weinig verschil tussen verf in tube en napjes (vierkantjes of rechthoekjes gevuld met verf). De schrik om verf uit tube te verkwisten was groot. Wat achteraf gezien gek is, waterverf kun je niet echt verspillen. Zolang je de verfdotjes stofvrij kan bewaren, kun je het telkens super makkelijk heractiveren met water. Eens de angst voor verftubes overwonnen, werden Holbein & Daniel Smith toegevoegd aan het kleurenpallet. Verder schilder ik graag en vaak met de kleuren van RiveLove. Zowel Wallace Seymour als RiveLove zijn handgemaakte waterverf met korreltextuur. En laat dat nu iets zijn waar ik van hou. Dus je kan al vast al raden welke mijn favorieten zijn.

Het creatief proces

Voor er ook maar één verfborstel aan te pas komt, schets ik altijd. Meestal in mijn schetsboek, soms op een verdwaald papiertje. De liefde voor schetsboeken is gewoon te groot om ze zomaar te passeren in de winkel. Dus er ligt er hier wel een stapeltje.

de eerste winterse schets van 2021

Vanuit een idee in mijn hoofd zoek ik enkele referentie foto’s op voor een bepaalde pose, een specifieke bloem of de karakteristieken van een dier. Daarna teken ik volledig vanuit mijn fantasie en wereld. Referentie foto’s kunnen een grote hulp zijn maar ik wil het beeld niet overnemen. De tekening begint zo zijn eigen leven op papier.

Met m’n lightbox teken ik de schets over op het uiteindelijke aquarel papier. De lichte potloodlijnen vormen mijn gids voor het uiteindelijke geheel.

Het schetsen en tekenen zijn voor mij een perfecte rustige start. De waterverf en penselen mogen daarna eindelijk hun grote entree maken. De grote stukken die ingekleurd moeten worden, verf ik eerst. Door gebruik te maken van een klein penseeltje en weinig water kan ik al een eerste patroon in de kledij krijgen. De kleine details komen pas later. Soms met verf, soms met potlood & soms digitaal.

Wanneer alles mooi droog is, mogen ze plaats nemen onder scanner. Na wat digitaal kuiswerk en enkele details toe te voegen in Procreate zijn de tekeningen klaar om hun plekje te claimen op een wenskaart. Nu enkel nog wat denkwerk over het perfecte zinnetje voor erbij en dan hup naar de drukker.

Er valt nog veel te leren over waterverf, tekenen, ontwerpen & het ondernemerschap. Maar dat is misschien voor een andere blogpost :). We hebben bakken veel goesting om te blijven leren. Soms met vallen & altijd met opstaan.

Tot de volgende gedachtenspinsels sturen we jou veel warmte, liefde & een heerlijk kopje koffie. Of thee, wat jou het beste past.

Heb je genoten van onze hersenkronkels? Eén keer per maand versturen een nieuwsbrief met kleine ideetjes, een inspirerende quote, een heerlijk recept of een goed boek. Gewoon een brief vol mooie kleine gelukjes en overpeinzingen. Wil je niets missen? Inschrijven is de boodschap.

1 Comments

Comments are closed.

Geen producten in je winkelwagen