troostkaarten

Troostende woorden bij overlijden

Wat te zeggen tegen iemand die omgaat met verlies

Wanneer iemand uit onze dichte omgeving een verlies meemaakt, doet het wat met ons. We voelen veel. We willen zoveel zeggen en helpen maar weten vaak niet hoe. Gevoelens van pijn en verlies een stem geven, blijkt vaak moeilijker dan gedacht wanneer je oog in oog staat met verdriet.

Er sluimert een sterke vorm van taboe rond afscheid, rouw en verlies. We worden er wat ongemakkelijk van, weten niet goed hoe we ermee om moeten & gaan het vaak liever uit de weg. Terwijl het net zo onlosmakelijk verbonden is met ons leven…

Het is één van de weinige zekerheden in ons leven, vroeg of laat komen we er allemaal mee in aanraking. En wie iemand verloor, weet dat het leven nadien nooit meer hetzelfde is.

Wat schrijf je op een rouwkaartje?

We vinden de juiste woorden niet. We (over)denken wat we best wel of beter niet kunnen zeggen of doen. Het werkt verlammend. Dus blijven we vaak stil. Want als je niet weet hoe je moet reageren, voelt geen reactie of vermijding soms als de beste optie. Wat zeker te begrijpen valt, maar het is ook zó spijtig. Want wat helpt en troost meer dan verdriet omarmen met warmte?

Weet je niet wat te schrijven?

Geef aan dat je niet goed weet wat je moet zeggen. Als je de juiste woorden niet kan vinden en bang bent om iets verkeerd te zeggen, vertel dit dan. Zo weet de andere dat je er wel wil zijn, maar niet goed weet hoe.

  • ik vind de juiste woorden niet voor zo’n groot verlies maar ik denk aan je.
  • Ik wens je veel troostende armen toe die je helpen om dit verdriet te dragen.
  • Schrijf, als je kan, een mooie herinnering op. bv. Ik heb deze herinnering nog aan… of ik kwam … iedere ochtend tegen op weg naar de bakker. Het kan iets héél klein lijken. Maar troost en steun zitten vaak in kleine dingen. Dingen die groots zijn in hun kleinheid.
  • Of zullen we eens samen wandelen en het nog eens over … hebben? Blijf hun verhalen vertellen & vooral hun naam noemen. Zo toon je dat de overledene niet vergeten is.

Laat hen op verhaal komen

Ga gewoon naast elkaar zitten of ga samen wandelen. En luister. Laat de ander hun verhaal vertellen en probeer om geen advies te geven of op te lossen voor hen. Luisteren is meer dan genoeg, echt.

de troost is niet het verdriet wegnemen, de troost is er een schoonheid aan te geven

Dirk de wachter

Herinner de moeilijke momenten

Vaak worden nabestaanden kort na het verlies overladen met aandacht, terwijl rouw een lang, persoonlijk en vaak eenzaam proces is. Stuur een kaartje op dagen waarvan je weet dat ze zwaar zullen zijn zoals verjaardagen of tijdens de feestdagen. En zet bv. een herinnering in je agenda om over twee maanden, een half jaar na het overlijden nogmaals een kaartje te sturen. Laat hen weten dat je vandaag een beetje extra aan hen denkt. Het kan ontzettend troostend zijn te voelen dat iemand aan jou denkt en aan de persoon die jij mist. Een simpele herinnering dat ze niet alleen zijn en hun geliefde niet vergeten.

Troostpost

We ontwierpen kaartjes die troost bieden wanneer verdriet overheerst. Weg van de clichés, geen blaasbloemen, onpersoonlijk & afstandelijke ontwerpen en weinig zeggende woorden als ‘sterkte’ of ‘innige deelneming’. Maar stuk voor stuk authentieke ontwerpen met warmte en kleur van ons hart naar het jouwe. In de hoop jullie echte betekenisvolle troost en warmte te brengen op papier. Eén kaartje per keer. Telkens opnieuw. Omdat het troostrijker en warmer mag. En kan.

Laat ons samen kaartjes met troostende woorden sturen naar iemand die rouwt. Zodat troost zich als een lopend en hartverwarmend vuurtje verspreidt… Want er is nog nooit een kaartje te veel geschreven!

Geen producten in je winkelwagen